Què es i com afecta l’alzheimer?

Què es i com afecta l’alzheimer? L’Alzheimer es un deteriorament cognitiu, caracteritzat per causar pèrdua de memòria, a més, progressiva i irreversible, causant d’alteracions a l’hora de parlar, pèrdua del sentit de l’orientació, etc. Però, et recomano, si no ho has vist, pasar-te per la presentació de la web.

previous arrow
next arrow
Slider

Al principi, els símptomes, solen passar desapercebuts, i a cada persona, es manifesten de distinta forma i freqüència.

Quan els símptomes apareixen, van patint una incapacitat progressiva, que pot arribar a l’autonomia en les activitat més bàsiques, com, menjar, vestir-se, parlar, recordar els noms dels familiars. Quan l’alzheimer avança, poc a poc, l’afectat necessitarà una atenció i presència 24/7 d’un cuidador que l’ajudi.

Per què es produeix?

Encara, no es sap la raó de l’existència de l’alzheimer però, els afectats tenen dues lesions neuro-degeneratives característiques al seu cervell: Acumulació de plaques de proteïna beta-amiloide i cabdells neurofibril·lars de proteïna Tau. Tambè, es poden observar lesions vasculars.

Les primeres lesions originades per l’alzheimer s’inicien a l’hipocamp, que el seu funcionament es la formació de noves memòries i aprenentatge.

Hipocamp, el camp afectat per l'Alzheimer

Imatge de Viquipèdia.

Aquestes lesions al cervell, poden haver-se iniciat fins a 15-20 anys abans dels primer símptomes.

Mortalitat de l’Alzheimer (a Espanya)

Lamentablement, a Espanya, es diagnostiquen més de 40 000 casos anuals d’Alzheimer (3.333 mensuals, 111 per dia) i, avui en dia, moren 13 574, una mortalitat del 34% (2006-2017) i s’espera que el percentatge d’afectats per alzheimer es quadrupliqui al 2050

Per què afecta l’alzheimer?

Edat: L’envelliment és el major factor de risc per desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. La majoria de les persones amb Alzheimer tenen 65 anys o més. S’estima que fins a un 5 per cent de les persones amb la malaltia d’Alzheimer desenvolupen la malaltia d’inici d’hora. La malaltia d’Alzheimer d’inici primerenc sol ser mal diagnosticada.


Familiars amb Alzheimer: Els científics no comprenen totalment les causes que produeixen la malaltia d’Alzheimer en una mateixa família, però la genètica, els factors mediambientals i l’estil de vida poden contribuir.


Genètica: Els investigadors han identificat moltes variants de gens que augmenten les probabilitats de patir la malaltia d’Alzheimer.

Deteriorament cognitiu lleu: Els símptomes de l’MCI inclouen canvis en la capacitat de raonament, encara que aquests símptomes no interfereixen en la vida quotidiana i no són tan greus com aquells causats per la malaltia d’Alzheimer o altres demències progressives. Malaltia cardiovascular. Els investigadors suggereixen que la salut de el cervell està estretament relacionada amb la de el cor i els vasos sanguinis. El cervell obté l’oxigen i els nutrients necessaris per funcionar adequadament de la sang, i el cor és el responsable de bombar la sang a el cervell. Els estudis han associat una menor quantitat d’anys d’educació formal amb un risc creixent de la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

Lesió cerebral traumàtica: El risc de la malaltia d’Alzheimer i altres demències augmenta després d’una lesió cerebral traumàtica de moderada a greu, com un cop al cap o lesió al crani que causi amnèsia o pèrdua de coneixement durant més de 30 minuts.